mesotherapia2

Τα αιμοπετάλια είναι πολυάριθμα σε αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι είναι υπεύθηνοι για την αναγέννηση των κυττάρων.  Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μόνη της σε τεχνική μικροέγχυσης αλλά, και να συνδυαστεί ως μεσοθεραπεία με φυσικά συστατικά, ομοιοπαθητικά φάρμακα, ανόργανα άλατα, βιταμίνες και κλασικά φάρμακα.

PRP : πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα

Μια νέα προσέγγιση στην αυτόλογη θεραπεία έδωσε στο τέλος της δεκαετίας του 1990, ο καθηγητής της χειρουργικής και επικεφαλής του τμήματος γναθοπροσωπικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Robert E. Μαρξ. Διαπίστωσε ότιο τα οστικά μοσχεύματα μεγαλώνουν γρηγορότερα κατά 2,16 φορές εαν εμπλουτισθούν με πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα λαμβάνεται με διπλή φυγοκέντρηση από 15 ml αίματος.Χρησιμοποιείται το 1 % PRP, του οποίου η συγκέντρωση αιμοπεταλίων είναι περίπου εννέα φορές υψηλότερη από ό, τι στο φυσιολογικό πλάσμα. Αυτά τα αιμοπετάλια ελευθερώνονται, όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία ή τον συνδετικό ιστό.Έτσι, η PRP ως συνοδυετική θεραπεία χρησιμοποιείται στην ορθοπεδική, οδοντιατρική, στοματικής και γναθοπροσωπική χειρουργική, αθλητιατρική, θεραπεία πόνου και τραυματολογία. Στην οφθαλμολογία, η PRP χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο μετά τις διαδικασίες LASEK ή LASIK, μειώνοντας την ξηροφθαλμία και προάγοντας την αναγέννηση του κερατοειδούς. Η αναζωογοννητική και θεραπευτική δράση του PRP χρησιμοποιείται επίσης στην αισθητική ιατρική.Το υπόλευκο PRP, εγχέεται αναίμακτα στο δέρμα, και διεγείρει το σχηματισμό νέου κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος. Δέρμα και συνδετικός ιστός συγκρατούν περισσότερη υγρασία και αναζωογονούνται από μέσα. Αυτό οδηγεί σε νεότερη επιδερμίδα με λιγότερες ή λιγότερο έντονες ρυτίδες. Η εφαρμογή εκτός από την εκτεταμένη επιδερμική τεχνική Nappase, μπορεί να γίνει και εφαρμόζοντας ένεση στις ρυτίδες με ανάδρομη τεχνική, αλλα και bolus injection ενδοδερμικά .Ένας άλλος σημαντικός τομέας εφαρμογής του PRP στην ιατρική αισθητική είναι η θεραπεία της τριχόπτωσης στους άνδρες και τις γυναίκες. Ενδεικτικά, 4 με 6 θεραπείες προκαλούν μια νέα και πιο έντονη τριχοφυΐα, εφόσον υπάρχουν ακόμα ζωντανοί τριχικοί θύλακες. Μία σημαντική διαφορά με τη κλασσική μεσοθεραπεία είναι τα πολύ πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, παρά το υψηλότερο κόστος. Τονίζουμε ότι, αφού το υλικό είναι αυτόλογο δεν υπαρχούν και αλλεργικές ή δυσανεκτικές αντιδράσεις.


mesotharpia3

Mεσοθεραπεία

Η κλασσική μεσοθεραπεία είναι μία μέθοδος της αυτόλογης μεσοθεραπείας, κατά 40 χρόνια παλαιότερη. Βασίζεται στην αρχή της αποφυγής της κυκλοφορίας του αίματος για την πρόσληψη των φαρμάκων και των παρενεργειών που συνεπάγονται. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, όπου εγχύονται τοπικά στο δέρμα μικρές ποσότητες της δραστικής ουσίας. Με διάφορες ενέσιμες τεχνικές, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει πόσο γρήγορα θα διανεμηθούν τα φάρμακα στον ιστό και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να μείνουν εκεί. Συνήθως, οι ενέσεις γίνονται εκεί όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα. Σε χρόνια νοσήματα όμως, εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού και δερμοτόμια. Πριν την εφαρμογή τα διάφορα συστατικά αναμιγνύονται, ανάλογα με το σύμπτωμα. Χρησιμοποιούνται ομοιοπαθητικά, βότανα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα ή συμπληρώματα βιταμινών. Οι ενέσεις δεν προκαλούν πόνο, επειδή οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτές και κοντές, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ένα διάλυμα από τοπικό αναισθητικό (προκαΐνη ή λιδοκαϊνη). Στην αισθητική ιατρική η μεσοθεραπεία καλύπτει τις περιοχές για τις οποίες μια αισθητική χειρουργική επέμβαση είναι πρόωρη ή υπερβολικά δαπανηρή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τις ρυτίδες του προσώπου, να λειάνει την επιδερμίδα κάνοντάς την πιό λαμπερή και εμφανώς νεότερη. Στο σώμα καταπολεμά την τοπική συσσώρευση λίπους, βελτιώνει την κυτταρίτιδα και την χαλάρωση. Θετικά αποτελέσματα έχει και ως θεραπεία τριχόπτωσης, όσο οι ρίζες δεν έχουν ακόμη πεθάνει.

Αποτελεσματικές σε συνδυασμό μεταξύ τους: PRP στη μεσοθεραπεία


meostherapiaΌπως περιγράφεται παραπάνω, στη μεσοθεραπεία χρησιμοποιούμε μικρές δόσεις δραστικών συστατικών, τις οποίες εγχύουμε τοπικά. Επομένως, είναι λογικό να ενσωματώσουμε το «δραστικό συστατικό» PRP γιά να οφεληθούμε της επουλωτικής και ανανεωτικής του δράσης.Τέλος, η ποσότητα του PRP που λαμβάνεται από τη διπλή φυγοκέντρηση είναι τόσο μικρή όσο και τα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία. Η μορφή της ένεσης είναι η ίδια, και οι θεραπευτικές και αισθητικές εφαρμογές ειναι παρόμοιες. Τα πολύ καλά αποτελέσματα της μεσοθεραπείας βελτιώνονται με το αυτόλογο PRP. Επιπλέον, μέσω της PRP τα διαστήματα μεταξύ των θεραπειών αυξάνονται και οι συνολικές θεραπείες που απαιτούνται μειώνονται. Ένα πεδίο εφαρμογής (θεραπευτικό και αισθητικό), είναι η θεραπεία της κληρονομικής ή ορμονοεξαρτώμενης τριχόπτωσης. Εδώ η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται για να επιβραδύνει την τριχόπτωση στην αρχή, και στη συνέχεια για να βελτιώσει την ποιότητα των μαλλιών και τέλος εφόσον οι ρίζες των μαλλιών εξακολουθούν να υπάρχουν, να προωθήσει μια ανανεωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα Cocktail δεξαπανθενόλης, βιοτίνης, συνένζυμου Q10, ή ειδικών σύμπλοκων συστατικών εγχύεται στο τριχωτό της κεφαλής. Τα ενεργά συστατικά διεγείρουν και αναζωογονούν τις ρίζες των μαλλιών,τονώνοντας της κυκλοφορίας του αίματος και προωθόντας την τροφοδοσία ζωτικών συστατικών.